Sigurno svi znate onaj osjećaj kada dođete kući s posla i baš biste voljeli pojesti neki fini topli obrok, ali prilično ste već umorni i nemate volje za kuhanjem. E, za te osjećaje, prepišite si ovaj recept.
Osim što je glavni sastojak svinjski file, vjerojatno najcjenjeniji komad među svinjetinom, njegova je priprema iznimno brza i jednostavna. Stoga, čak i početnici mogu savladati ovo jelo bez ikakvih problema.
Popularnom lungiću potrebna je tek kratka termička obrada, a umak od senfa odlično će se složiti i s mesom i s velikim brojem priloga. Odvojite tek 30 minuta vašeg vremena i uživajte u ovom brzom jelu za radne ljude.
SASTOJCI
Priprema:
- Svinjski file očistite od masnoća i opne pa narežite na medaljone debljine oko 2,5 centimetra. Posolite ih i popaprite.
- Na tavi rastopite malo maslaca, pa ispecite medaljone, oko 3 minute sa svake strane. Izvadite medaljone iz tave i čuvajte ih na toplom.
- Na masnoći na kojoj se peklo meso (dodajte još ako treba) ispirjajte nasjeckani luk. Na luk dolijte vino, pustite da malo ishlapi pa ulijte i vrhnje. Dodajte senf (Dijon je pikantnijeg okusa, ali možete koristiti i estragon) i sušeni timijan, dobro promiješajte pa kuhajte umak nekoliko minuta. Prema želji ili potrebi, umak možete razrijediti s malo vode.
- Medaljone vratite u umak, uvaljajte ih s obje strane i pustite da sve prokuha još dvije-tri minute.
- Prilog pripremajte istovremeno - poslužite toplo meso i umak s tjesteninom, njokima ili palentom. Po želji, na servirano jelo možete dodati malo mljevenog čilija.