Ako vam se iz nekih neobjašnjivih razloga dogodi da se zasitite klasične pizze, nemojte posegnuti za ananasom. Postoje bolje kombinacije koje će zadržati podsjetnik na omiljeni okus, a istovremeno donijeti i nešto novo.
Mortadela ili mortadela s maslinama bit će odlična zamjena za uobičajenu šunku. Sir nemojte preskočiti, naribajte mozzarellu, a umak od rajčice pripremite sami i začinite prema svojim željama.
Ostaje vam još sve zamotati u hrskavo lisnato tijesto, ispeći štrucu i nova varijanta pizze je tu.
SASTOJCI
ZA PIZZA UMAK:
DODATNO:
Priprema:
- U manju tavu ili lonac ulijte 400 g sjeckane rajčice. Umiješajte koncentrat rajčice. Zatim ubacite smeđi šećer, češnjak u granulama, sušeni bosiljak i origano, posolite i popaprite te sve dobro promiješajte. Pustite da se umak krčka na laganoj vatri najmanje 15 minuta. Kad je gotov, pustite ga da se malo prohladi.
- Razmotajte ili razvaljajte lisnato tijesto u pravokutnik. Ako koristite tijesto koje se kupuje već zamotano oko papira, razmotajte ga, pobrašnite s gornje strane, pažljivo odvojite od papira na kojem je te preselite na novi papir za pečenje, pobrašnjenom stranom prema dolje. Kasnije ćete tako njime lakše manevrirati.
- Na tijesto stavite četiri žlice umaka pa ga razmažite na 1-2 cm od ruba tijesta. Na umak posložite kriške mortadele i/ili mortadele s maslinama. Kriške nemojte ravnati, nego ih samo spustite na tijesto tako da budu nepravilne i malo "deblje" posloženee. Preko mortadele pospite naribanu mozzarellu.
- Zamotajte tijesto, polako, pazeći da vam nadjev ne bi iscurio. Prstima pritisnite spojeve tijesta, po dužini i po bokovima. Prebacite tijesto s papirom u lim za pečenje. Razmutite jaje i kistom premažite tijesto.
- Stavite u pećnicu na 200°C na 20-ak minuta ili malo duže, ovisno o pećnici, a svakako dok tijesto ne bude hrskavo i zlatno-žute boje.
- Kad je pečeno, izvadite iz pećnice, pustite da se malo ohladi i narežite na kriške. Pospite svježim bosiljkom i peperoncinima, prema želji. Preostali umak iskoristite za umakanje narezanih rolica.