U jesen vrlo često pripremam razna jela od bundeve, a najčešće su to rižoti, tjestenina s bundevom ili bundeva u kolačima.
Ovaj put sam se odlučila odmaknuti od klasičnog rižota i pokušati kombinirati sastojke koji mi najviše odgovaraju uz nježan okus bundeve.
Htjela sam cijelu kombinaciju osvježiti pa sam još dodala jabuku čija se kiselina odlično uklopila sa slatkim okusom bundeve i pikantnim kobasicama. Svježa riga (ili rikola) estetski zaokružuje jelo na tanjuru. Ne preostaje vam drugo nego probati!
SASTOJCI
Priprema:
- Muškatnu tikvu narežite na manje kocke, posolite, popaprite, dodajte sušeni timijan i žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Promiješajte i smjestite na lim sa kobasicama. Sve pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C oko 30 minuta dok bundeva ne omekša.
- Pečenu bundevu izmiksajte u pire i stavite na stranu. Kobasice također stavite na stranu.
- U međuvremenu dok se bundeva peče, pripremite rižoto. Luk narežite na polumjesece, posolite i pirjajte na malo maslinovog ulja 5 minuta dok malo ne omekša. Dodajte rižu (koristila sam mješavinu divlje riže i riže okruglog zrna) i naribanu jabuku pa još malo pirjajte, ulijte vino i pustite da ispari. Polako ulijevajte svako toliko temeljac dok riža ne bude gotovo kuhana tj. al dente.
- Na kraju dodajte pire od bundeve i prokuhajte rižoto nekoliko minuta da se svi sastojci povežu. Umiješajte parmezan i promiješajte.
- Pečene kobasice narežite na tanke ploške.
- Serviranje: vrući rižoto odmah servirajte u tanjure, ukrasite sa ploškama kobasice te svježom rigom. Dodajte malo gustog balzamičnog octa ili kreme od balzamičnog octa te svježe mljeveni papar.