Ječmena kaša u kombinaciji s vrganjima odiše zemljanim notama, a suhi špek pridonijet će mirisu ovog pravog jesenskog jela.
Mesne okruglice možete napraviti manjima ili većima, ovisno o vašem izboru, ali za juhu preporučujem da budu manje do srednje veličine. Koristila sam miješanu junetinu i svinjetinu.
Divnu sezonsku notu dat će suhi vrganji koje je prije uporabe potrebno namočiti u kipućoj vodi. Osim toga, možete koristiti bilo koju vrstu svježih gljiva koje prethodno izdinstate na ulju i luku. Ako ovom jelu dodate korjenasto povrće i krumpir, dobit ćete bogato varivo.
Ječam je dobro namočiti u mlakoj vodi dva sata prije uporabe i pustiti ga da nabubri, brže će se skuhati. Preporučujem da ga kuhate u temeljcu umjesto samo u vodi, juha će imati bogatiji i u puniji okus. Sa začinima se možete poigrati. Majčina dušica dobro će se uklopiti u ovaj obrok, a mljevena crvena paprika gotovo je neizostavna u ovakvim kombinacijama.
SASTOJCI
Priprema:
- Ječam namočite u mlakoj vodi dva sata. Suhe vrganje umočite u kipuću vodu i pustite da odstoje 10-ak minuta.
- U loncu na ulju popržite sitno sjeckani luk i špek. Dodajte suhe vrganje koje ste nasjeckali. Zalijte vodom i temeljcem i dodajte ječam. Dodajte začine i kuhajte 20-ak minuta.
- Za to vrijeme napravite mesne okruglice. Pomiješajte mljeveno meso s jajetom, krušnim mrvicama i nasjeckanim peršinom. Oblikujte u malene okruglice. Prethodno ih možete kratko popržiti na ulju u tavi, pa ih zatim dodajte ječmu. Kuhajte dok se mesne okruglice do kraja ne skuhaju.
- Pri posluživanju juhe s mesnim okruglicama, dodajte u tanjur žlicu kiselog vrhnja.