×
×
Juha s ječmom, mesnim okruglicama i vrganjima
Na žlicu

Juha s ječmom, mesnim okruglicama i vrganjima

Bogate juhe odlična su okrijepa za hladnije dane i brzo se pripremaju. Ova juha s mesnim okruglicama prepuna je jesenskih mirisa, a može činiti cjelovit glavni obrok.

Ječmena kaša u kombinaciji s vrganjima odiše zemljanim notama, a suhi špek pridonijet će mirisu ovog pravog jesenskog jela.

Mesne okruglice možete napraviti manjima ili većima, ovisno o vašem izboru, ali za juhu preporučujem da budu manje do srednje veličine. Koristila sam miješanu junetinu i svinjetinu.

Divnu sezonsku notu dat će suhi vrganji koje je prije uporabe potrebno namočiti u kipućoj vodi. Osim toga, možete koristiti bilo koju vrstu svježih gljiva koje prethodno izdinstate na ulju i luku. Ako ovom jelu dodate korjenasto povrće i krumpir, dobit ćete bogato varivo.

Ječam je dobro namočiti u mlakoj vodi dva sata prije uporabe i pustiti ga da nabubri, brže će se skuhati. Preporučujem da ga kuhate u temeljcu umjesto samo u vodi, juha će imati bogatiji i u puniji okus. Sa začinima se možete poigrati. Majčina dušica dobro će se uklopiti u ovaj obrok, a mljevena crvena paprika gotovo je neizostavna u ovakvim kombinacijama.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljeveno meso

Priprema:

  1. Ječam namočite u mlakoj vodi dva sata. Suhe vrganje umočite u kipuću vodu i pustite da odstoje 10-ak minuta.
  2. U loncu na ulju popržite sitno sjeckani luk i špek. Dodajte suhe vrganje koje ste nasjeckali. Zalijte vodom i temeljcem i dodajte ječam. Dodajte začine i kuhajte 20-ak minuta.
  3. Za to vrijeme napravite mesne okruglice. Pomiješajte mljeveno meso s jajetom, krušnim mrvicama i nasjeckanim peršinom. Oblikujte u malene okruglice. Prethodno ih možete kratko popržiti na ulju u tavi, pa ih zatim dodajte ječmu. Kuhajte dok se mesne okruglice do kraja ne skuhaju.
  4. Pri posluživanju juhe s mesnim okruglicama, dodajte u tanjur žlicu kiselog vrhnja.