Zima nam je i kalendarski stigla, što znači da je sezona toplih zimskih jela sa žlicom i službena otvorena.
Jela od kiselog zelja, poput sarme ili Szekely gulaša, često se nađu u našim tanjurima, kisela repa nešto rjeđe.
Ovim receptom ispravljam tu nepravdu, a pozivam i vas da to učinite.
Koristite li već kuhan slanutak, za pripremu će vam trebati otprilike sat vremena i relativno brzo ćete dobiti ukusno “sve u jedan” jelo, prikladno za hladne zimske dane.
SASTOJCI
Priprema:
- Ako ne koristite već kuhan slanutak iz konzerve, dan ranije ga namočite i skuhajte da bude al dente.
- Jaje razmutite vilicom i prelijte preko mljevenog mesa. Dodajte sol i papar, dobro izmiješajte, najbolje rukama pa ostavite 10-15 minuta da odstoji, a zatim formirajte mesne okruglice veličine omanjeg oraha.
- Očistite i operite poriluk i narežite na rezance. Mrkvu narežite na kolutiće, svježu rajčicu na kockice. Peršinov list sitno nasjeckajte. Repu ocijedite, a po želji je, ako vam se učini preslana ili prekisela, kratko isperite pod vodom.
- U većoj posudi ugrijte mast, prepržite na njoj okruglice toliko da promijene boju i stvori se tanka korica pa ih odložite sa strane.
- Na preostalu masnoću dodajte narezan poriluk. Pržite da poriluk omekša. Zatim dodajte šećer i uz miješanje pričekajte da se otopi. Dodajte ocijeđenu kiselu repu, promiješajte i pržite na umjerenoj temperaturi desetak minuta da repa dobije boju i malo omekša.
- Nakon toga umiješajte mrkvu, rajčicu i sitno sjeckani peršin, dodajte sol, papar i mljevenu papriku, promiješajte, zalijte temeljcem ili vodom pa u posudu vratite i mesne okruglice.
- Pričekajte da zakuha i kuhajte idućih 30-ak minuta. Pred kraj umiješajte kuhani slanutak i po potrebi, dotjerajte okus solju i paprom.